JoomlaTemplates.me by WebHostArt.com

Дан здраве хране

Објављено петак, 28 октобар 2022

16. Октобра "Дан здраве хране"

     17.10.2022  у ОШ ”Божо Томић”  обележен је  “Дан здраве хране“

     16. октобар - Дан здраве хране обележава се у 150 земаља, а установила га је Организација  за храну и пољопривреду УН (FAO). У нашој земљи обележава се од 2001.године.

    У нашој школи се више пута пут обележавао   овај  датум организовањем изложбе здраве хране у холу школе. Поред изложбе, ове године,у приличено је предавање на ову тему, радионица израде декорација од воћа и поврћа и дискусија о здравој храни.

     Циљ ове манифестације  је: да се најшира популација  информише и стекне нова знања у вези са правилном и здравом исхраном и формирање исправних ставова о храни.

      Уводно предавањео здравој храни и значају ове хране за здравље људи као једном од  најбитнијих фактора здравља људи, одржала Вера Ненадовић, наставница биологије за ученијке од петог до осмог разреда. Истакла је значај воћа и поврћа у свакодневној исхрани, уношење довољне количине воде и одговарајуће физичке активности. Навела је да се, на жалост, све већи број деце храни брзом храном, па се суочава са проблемом гојазности. Објаснила им је које све последице гојазност може да има по здравље људи, као и чињеницу да се неке особе, најчешће тинејџери, суочавају са поремећајима исхране - анорексиом и булимијом. Да би били сигурни у безбедност хране коју купују, битно је да прате ознаке за разне врсте адитива, који се додају у циљу побољшавања укуса, мириса, изгледа хране. Они су обележени ознаком Е и неким бројем. На пример Е-123 је врло отрован и забрањен у САД, док је Е-132 нешкодљив.

     Радионицу израде декорација од воћа и поврћа водила је Душица Жуњић.

     Учешће у јавном часу узели су и ученици издвојеног одељења из Рожаца.

    У холу школе  ученици су изложили  здраву храну, као и декорације од воћа и поврћа које су правили на радионицама. Потом се водила дискусија на  тему здраве хране.

    Јавни час су организовале и реализопвале: Вера Ненадовић и Душица Жуњић.